Το Περιστέρι Της Ανατροπής

Στόχος της ιστοσελίδας είναι να παρουσιάσει τα τοπικά (και όχι μόνο...) προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, την νεολαία στις Δυτικές συνοικίες και τις αντιστάσεις τους...Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Χειρότερος Εφιάλτης Για Το ΚΚΕ Είναι Μια Κυβέρνηση... ΣΥΡΙΖΑ! / του Γ. Δελαστίκ

Γιώργος Δελαστίκ
Εντυπωσιακή σε ορισμένες πτυχές της ήταν η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα την Τετάρτη στη Λάρισα. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να παράσχει το κόμμα του ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το απέκλεισε κατηγορηματικά τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θα ήταν αδιανόητο το ΚΚΕ να δείξει την παραμικρή ανοχή, γιατί τότε θα έκανε ένα μεγάλο, ιστορικό λάθος που θα ισοδυναμούσε με προδοσία του λαού!». «Προδοσία του λαού» λοιπόν εκ μέρους του ΚΚΕ θα σήμαινε η ψήφος ανοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ανοιχτά ο γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος. Σαφέστατη η θέση του. Προκαλεί όμως ορισμένες απορίες στον κόσμο της Αριστεράς.


 Το 1989, κατόπιν συμφωνίας του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη με τον τότε αρχηγό της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, το ΚΚΕ δεν αρκέστηκε να δώσει ψήφο ανοχής όχι σε κάποιο αυτοαποκαλούμενο αριστερό κόμμα, αλλά σχημάτισε κυβέρνηση με τη... Δεξιά, τη ΝΔ! Συγκυβέρνησε με τη ΝΔ! Ολα αυτά στο πλαίσιο της επονείδιστης για μεγάλη μερίδα του κόσμου της Αριστεράς κυβέρνησης Τζαννετάκη, της συγκυβέρνησης (υπό το κάλυμμα του ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου) της ΝΔ με το ΚΚΕ! Το ΚΚΕ διέγραψε μάλιστα εκατοντάδες στελέχη και δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που διαφωνούσαν με την κατάπτυστη γι' αυτά συγκυβέρνηση ΚΚΕ - ΝΔ. Αν η ψήφος ανοχής σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ισοδυναμεί με προδοσία του λαού», λογικό είναι να υποθέσουμε ότι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ισοδυναμεί εκατό φορές με «προδοσία του λαού»! Γιατί όμως τότε το ΚΚΕ δεν έχει αποκαλέσει «προδοσία του λαού» τη συγκυβέρνησή του με τη ΝΔ; Η απάντηση είναι απλούστατη: επειδή πολλά από τα στελέχη που διέπραξαν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα αυτό το «πολιτικό έγκλημα» που υπονόμευσε ανεπανόρθωτα το κύρος και την πολιτική επιρροή του Κομμουνιστικού Κόμματος στη χώρα μας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις του ΚΚΕ και σήμερα!

Ποτέ το ΚΚΕ δεν συνήλθε από τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ υπό τον Τζαννετάκη και την εν συνεχεία συγκυβέρνηση και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Ζολώτα - ούτε καν εκλογικά. Το ΚΚΕ είχε πάρει 10,93% στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και 9,89% στις βουλευτικές του 1985. Στις εκλογές του 1989-90 κατέβηκε ως Ενιαίος Συνασπισμός και μετά τη διάλυση του Ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς τα εκλογικά αποτελέσματα του ΚΚΕ ήταν αξιοθρήνητα. Πήρε... 4,54% (!!!) το 1993 και 5,61% το 1996. Παρέμεινε στάσιμο στα νούμερα αυτά με 5,52% το έτος 2000 και 5,90% το 2004. Ανέβηκε στο 8,15% το 2007, έπεσε λίγο στο 7,54% το 2009. Εκτινάχθηκε στο 8,48% στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012, αλλά καταβαραθρώθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας του με 4,50% στις εκλογές του επόμενου μήνα, του Ιουνίου 2012. Θα δούμε πόσο ανεβασμένο ποσοστό θα γράψει το ΚΚΕ στις κάλπες την Κυριακή.

Το ΚΚΕ πλήρωσε όντως βαρύτατα το αντίτιμο της συγκυβέρνησής του με τη ΝΔ στην κυβέρνηση Τζαννετάκη και με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Ζολώτα, τουλάχιστον εκλογικά και με την καταρράκωση του κύρους του στην ελληνική κοινωνία. Κανένας γραμματέας του έκτοτε όμως, καμιά κεντρική επιτροπή του, κανένα συνέδριο δεν χαρακτήρισε «προδοσία του λαού» τις κυβερνήσεις του ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οταν όμως ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ, που έχει όχι απλώς στηρίξει, αλλά έχει συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ χωρίς ποτέ να κάνει αυτοκριτική ουσίας γι' αυτό, χαρακτηρίζει κατηγορηματικά και εκ των προτέρων «προδοσία του λαού» την παροχή ψήφου ανοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα άλλο κόμμα που αυτοαποκαλείται αριστερό, προκαλεί αντικειμενικά απορίες για τα πραγματικά κίνητρα της στάσης του αυτής.

Δεν πείθει στην περίπτωση αυτή η διαφορά πολιτικών θέσεων μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδική αιτία του χαρακτηρισμού της ψήφου ανοχής ως «προδοσίας του λαού», λόγω του παρελθόντος στην πολιτική στάση του ΚΚΕ, για την οποία δεν έχει κάνει αυτοκριτική. Φυσικά και γνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ είναι κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ. Υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ήταν και είναι όμως και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τα οποία κόμματα το ΚΚΕ συγκυβέρνησε. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν εμπόδισαν τη συγκυβέρνηση του ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, γιατί λοιπόν ξαφνικά ανάγεται σε «προδοσία του λαού» η ψήφος ανοχής σε υποτιθέμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Κάτι δεν πάει καλά εδώ...

Πηγή : ethnos

4 σχόλια:

  1. Ο Δελαστίκ μας θυμίζει ότι το ΚΚΕ εκτινάχθηκε στο 8,48% στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012, αλλά καταβαραθρώθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας του με 4,50% στις εκλογές του επόμενου μήνα, του Ιουνίου 2012.

    Αυτή η διαφορά των τεσσάρων μονάδων ανάμεσα στις δύο εκείνες εκλογικές αναμετρήσεις, στοιχειοθετεί τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΚΚΕ στις εκλογικές περιφέρειες όπου το ΚΚΕ δεν έχει ελπίδες εκπροσώπησης...

    Εκτιμώ ότι η λυσσαλέα και μονόπλευρη πολεμική του Κουτσούμπα, θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερα τα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής.

    Ουαί υμίν, Γενικοί Γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωνώ με την ανάγνωση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, ως "προδοσίας του λαού", παρά το γεγονός ότι δεν είμαι μέλος ή ψηφοφόρος του ΚΚΕ. Η επιλογή του Χαρίλαου Φλωράκη, που αποδείχτηκε ηγέτης με καλύτερη ποιότητα από την κομματική του βάση, ήταν η σημαντικότερη πολιτική και κοινωνική παρέμβαση, που έκανε ποτέ ένα κόμμα καταδικασμένο από τον πολυμήχανο παπανδρεϊσμό, ν' αποτελεί πάντοτε ουρά του. Ο λαός εκείνη την εποχή ήταν στους δρόμους φωνάζοντας "Κάθαρση, κάθαρση". Το να χαρίσει στον Παπανδρέου την ασυλία για τα οικονομικά του εγκλήματα, θα ήταν πράγματι προδοσία της λαϊκής βούλησης. Η ιστορία τον έχει δικαιώσει. Εάν τότε οι ανόητοι αριστεροί και κομμουνιστές είχαν σταθεί στο πλάι του ηγέτη τους και καθάριζαν τη χώρα από την εγκληματική συμμορία του Παπανδρεϊσμού, σήμερα δεν θα βρισκόμασταν πτωχευμένοι, υπό κηδεμονία και μ' ένα πολιτικό σύστημα σαπισμένο στο βάθος. Αν είχαν τότε το θάρρος να συνταχθούν για τον καυτηριασμό του αποστήματος της κλεπτοκρατίας, τώρα ίσως να ήμασταν ένα ευρωπαϊκό κράτος με αρχές και μ' αρχίδια, όχι ένα αρχίδια κράτος.

    Αντίθετα, η σημερινή στάση της σεχταριστικής οπορτουνιστικής ηγεσίας του ΚΚΕ, αποτελεί προδοσία ιστορικού μεγέθους, που έχει φτάσει από κάποιους -ίσως υπερβολικά αλλά όχι εντελώς αβάσιμα- να χαρακτηριστεί "2η Βάρκιζα". Πιστεύω ότι τούτο το τεράστιο πολιτικό σφάλμα της ηγεσίας του ΚΚΕ, θα του στοιχίσει εν τέλει τη διάλυσή του. Εκείνο στο οποίο ποντάρουν, για να εξαπολύσουν την αντεπίθεσή τους, είναι προφανώς η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα ρίξουν όλο τους το βάρος, συμμαχώντας ουσιαστικά με το φασιστικό και νεοφιλελέ μπλοκ της χώρας. Ελπίζω ότι οι κομμουνιστές θα επιδείξουν αρκετή ωριμότητα, ώστε να μην επιβραβεύσουν τέτοιου είδους οπορτουνιστικές στρατηγικές στην πλάτη μας και με διακύβευμα τις ζωές μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρώτο, τα στελέχη του ΚΚΕ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση «ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» με την ΝΔ βρίσκονται σήμερα, κυρίως, στον ΣΥΡΙΖΑ!

    Δεύτερο, γιατί είναι «προδοσία» η συμμετοχή του ΚΚΕ σε εκείνη την κυβέρνηση και δεν είναι προδοσία η συμμετοχή των πολιτικών προγόνων - κομμάτων, αλλά και προσώπων που στελεχώνουν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ?

    Τρίτο, τα εκλογικά ποσοστά δεν είναι στατικά, ούτε είναι απόδειξη της ορθότητας των θέσεων και της πολιτικής επιρροής ενός κόμματος, που διακηρύσσει κιόλας την εναντίωσή του στο καθεστώς!

    Τέταρτον, αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ακολουθήσει φιλολαϊκή πολιτική τότε θα έπρεπε να ζητήσει απ΄το ΚΚΕ ενεργό στήριξη. Ανοχή ζητάει όποιος έχει άλλα γι΄άλλα στο μυαλό του!

    Πέμπτο, στην Ιταλία, στην Γαλλία και όπου αλλού τα κομμουνιστικά κόμματα συμμετείχαν άμεσα ή έμμεσα σε αστικές κυβερνήσεις, μεταλλάχτηκαν, ενσωματώθηκαν, χάθηκαν! Το ΚΚΕ δεν σκοπεύει να κάνει το ίδιο στρατηγικό λάθος. Γι΄αυτό Βάρκιζα 2 (αφοπλισμός του) τέλος!

    Έκτον, ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας είναι τεράστιος και δεν αφήνει αδιάφορο τον γερμανικό (με εκφραστή τον Σαμαρά) και τον αμερικάνικο (με εκφραστή τον Τσίπρα) παράγοντα. Φαίνεται λοιπόν ότι κερδίζει στα σημεία ο αμερικάνικος, ελέω ΣΥΡΙΖΑ! Οπότε μην ανησυχείτε για την κυβερνητική τύχη της «αριστερής» του κυβέρνησης! Είναι εξασφαλισμένη! Εξ άλλου θα έχει την δική σας στήριξη, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των τροτσκιστών κλ δημοκρατικών δυνάμεων, τι να την κάνει την στήριξη του σεχταριστικού, οπορτουνιστικού ΚΚΕ?

    Έβδομον, αλίμονο στην τύχη του ελληνικού λαού, με τέτοιους αριστερούς, ριζοσπάστες, επαναστάτες, μη ρεφορμιστές, μη οπορτουνιστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή